Orkester MidtVest

Fra Moldau til Manhattan

Marianna Shirinyan, klaver
Maria Badstue, dirigent
Orkester MidtVest
REMUS – Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester

Program:
Smetana, arr. Ling: Moldau (1874), 11
Gershwin: Rhapsody in Blue (1924/42), 15
Pause
John Williams: Symfonisk Suite fra filmen ‘Jane Eyre’ (1970), 14
Bernstein: Symfoniske Danse (uddrag) fra West Side Story (1957), 20

Fra Moldau til Manhattan
Denne koncert byder på en af de store klassikere, Gershwins Rhapsody in Blue, som forener jazzens energi og ‘blå’ toner med symfoniens klangverden. Værket er en koncert for klaver og orkester, og solistpartiet spilles af den herboende armenske topsolist Marianna Shirinyan, femdobbelt prisvinder ved ARD International Music Competition.

Programmet udfolder sig som en musikalsk rejse, hvor hvert stykke rummer en fortælling. Det starter i de tjekkiske skove, hvor floden Moldau har sit udspring. Flodens løb gennem skiftende landskaber er mesterligt illustreret i stykket ‘Moldau’ af komponisten Smetana. Derefter går turen tværs over Atlanten, hvor der først gøres holdt i England. Her møder vi kvindeskikkelsen ‘Jane Eyre’, en figur fra Charlotte Brontës roman af samme navn, hvis skæbne skildres gennem tre smukke musikalske temaer. Musikken er skrevet af den legendariske komponist John Williams, der er født og uddannet i New York, og som har skrevet musik til et utal af film bl.a. Star Wars og Schindlers Liste.

På Manhattan møder vi George Gerswhin og hans Rhapsody in Blue, som rummer fortællingen om den afroamerikanske musiks gennembrud ind i den klassiske musiks verden i 1920erne. Bernsteins West Side Story er en amerikansk parafrase over Romeo og Julie fortællingen, her med navnene Tony og Maria, som foregår i et bandemiljø på Upper Manhattan. Her skildres hovedpersonerne, banderne og deres interaktion i Bernsteins originale, energiske og medrivende tonesprog.

Koncerten er en del af festivalen Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival, som finder sted 2.-6. oktober under temaet ‘Prayers and stories’. Koncerten markerer flere skarpe hjørner, idet festivalen fejrer sit 15-års jubilæum i 2019, og Orkester MidtVest sit 25-års jubilæum.

Medvirkende
Marianna Shirinyan, klaver
Den armensk fødte pianist Marianna Shirinyan er en af de mest kreative, eftertragtede solister og kammermusikere. Hun er hyppig gæst på en række internationale festivaler, og har ry for at være en af sin generations førende pianister gennem solo optrædener med adskillige orkestre.

Maria Badstue, dirigent
Maria Badstue har etableret sig som en af sin generations mest lovende dirigenter. Fra 2007-2013 studerede hun ved den finske dirigent Jorma Panula og i 2013 fik hun en Mastergrad fra Norges Musikhøgskole ved Jukka Pekka Saraste og Ole Kristian Ruud. Marias arbejde med Panula introducerede hende til Esa-Pekka Salonen, som hun assisterede i flere projekter, og i 2012 grundlagde hun ‘Nordic Masterclass for Conductors’ sammen med Panula og Sønderjyllands Symfoniorkester.

Orkester MidtVest – Midt- og Vestjyllands eget symfoniorkester
Klassiske orkesterkoncerter med den store symfoniske musik, solister af internationalt format og festlige nyta°rskoncerter med kendte solister.
Orkester MidtVest har sla°et sit navn fast som Midt- og Vestjyllands eget symfoniorkester, der med ungdommelig energi har bjergtaget publikum, og leveret musikalske oplevelser af en helt særlig karakter.
Sammen med MiVU er Orkester MidtVest spydspids for talentudviklingen i Midt- og Vestjylland. MGK-eleverne spiller med i orkestret, som udgør en vigtig del af deres musikalske uddannelse. Samtidig er det et orkester, hvor dygtige amatører kan dyrke deres passion for musik på et højt niveau. Uddannede musikere medvirker som medspillende instruktører og sikrer dermed både et højt musikalsk niveau og en stejl læringskurve for de yngre musikere. Desuden medvirker flere konservatoriestuderende samt lejlighedsvis elever fra Orkesterefterskolen.

REMUS
Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester (REMUS) består af dygtige unge med elever på Musikalsk Grundkursus Østjylland som grundstamme.

Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival
Festivalen Klassiske Dage løber i år af stablen 2.-6. okt. i Holstebro, og fejrer i 2019 15-års jubilæum. Festivalen byder på koncerter med solister af høj international klasse.

Arr. JMTS

 

 

 • Dato
  2.
  Oktober
  2019
 • Tid
  19.30
 • Sted
  JYSK MUSIKTEATER, teatersalen
  Papirfabrikken 80
  8600 Silkeborg
 • Billetpris
  125 kr.
 • Kategori
  Klassisk/Opera, Koncert
Køb billet Tilkøb m.m.